2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Washington megfellebbezi az őssejtkutatás finanszírozását felfüggesztő végzést

Az Obama-kormányzat megfellebbezi azt a bírói végzést, amely ideiglenesen felfüggesztette az emberi embrionális őssejtek kutatásának szövetségi finanszírozását - közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

Royce Lamberth szövetségi bíró hétfőn bocsátotta ki a kutatások kormányzati finanszírozásának felfüggesztéséről szóló ideiglenes végzést, mivel úgy ítélte meg, hogy valószínűleg a felperesek győzelmével végződik majd az az eljárás, amelyet két orvos kezdeményezett a kormány ellen, mert a Washington által engedélyezett embrionálisőssejt-kutatások során emberi magzatokat semmisítenek meg.

A kormányzat kérni fogja a fővárosi körzeti bíróságtól, hogy oldja fel a hétfőn kibocsátott ideiglenes végzés érvényességét - jelentette be Matthew Miller, az igazságügyi tárca szóvivője.

"A Fehér Ház minden lehetőséget megvizsgál annak érdekében, hogy biztosítani tudja a kutatások folytatását" - jelentette ki Barack Obama elnök vakációjának helyszínén, Martha's Vineyard szigetén Bill Burton helyettes elnöki szóvivő.

"Az elnök őssejtpolitikájának ismertetésekor nagyon világosan megmondta, hogy a fontos, potenciálisan életmentő kutatások az amerikaiak és a világon máshol élő emberek millióira lehetnek hatással" - hangsúlyozta Burton.

Lamberth bíró szerint egyébként a kormányzat irányvonala megsértette azt a törvényt, amely megtiltotta, hogy szövetségi eszközöket emberi embrió megsemmisítésére használjanak fel. Az embrionálisőssejt-kutatás "nyilvánvalóan olyan kutatás, amely során az embrió megsemmisül" - írta 15 oldalas végzésében Lamberth.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) ellen indított keresetet több, az embriókutatást ellenző keresztény csoport is támogatta.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink