hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Balázs rátalált a megfelelő nyelvre

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén is dobogós lett az a magyar fiatalember, aki beszédképteleneknek készített beszélő táblagépet – írja a NOL.

A 19 éves diák tavalyelőtt kezdte el fejleszteni PictoVerb névre keresztelt szoftverét, melyhez a késztetést egy betegség miatt megnémult ismerőse adta – idézi fel a lap. Zsombori Balázs a Népszabadságnak elmondta, nagyon megérintette, hogy a hölgy már több éve nem tudott szeretteihez szólni, így teljesen bezáródott a saját világába.

A program egyszerű kezelhetőség mellett nyelvtanilag helyes mondatokat képes alkotni az okostelefon vagy a táblagép kijelzőjén megjelenő piktogramok megérintésével, így írni-olvasni tudás nélkül is használható. A szoftverrel Balázs előbb megnyerte a Magyar Innovációs Szövetség Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyét, majd harmadik helyezést ért el Prágában, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén.

– Kétméteres standoknál mutathattuk be a projektjeinket, és mindenki próbálta magára vonni a látogatók figyelmét. Azt vettem észre, hogy a cseh látogatók nem szívesen beszélnek angolul, ezért cseh nyelven szólaltattam meg a programot. Mikor ezt meghallották, olyan sokan gyűltek körém, hogy többször is meg kellett kérnem az érdeklődőket, szorítsanak helyet a zsűrinek is – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink