hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Végkifejletéhez közeleg a marosvásárhelyi csata

A Krónika Online közli Kincses Előd áttekintését a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) történetéről, s az ott vívott etnikai-politikai csatáról.

Az 1945-ös királyi rendelettel való létrehozása – kizárólag a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés érdekében – után 1962-ig csak magyar nyelven működött, országos és nemzetközi hírnévre tett szert. A román tagozat létrehozását a Román Kommunista Párt 1962-ben telefonon rendelte – idézi fel Kincses. A kommunista diktatúra 1989-es bukásakor az elsőéves magyar hallgatók aránya nem haladta meg a 15 százalékot (korábban fele-fele volt az arány!), az oktatóknál pedig a 33 százalékot.

Huszonnégy évvel a fordulat után a magyar oktatók aránya még kisebb, nem éri el a 30 százalékot sem – írja, majd végigveszi azt a történetet, ami mára – túl törvényalkotáson, s túl kormánybuktatáson  – jogi és politikai állóháborúhoz vezetett.

„Ha az őszi bukaresti fellebbezési tárgyalás mégsem hoz változást, be kell látnunk – fogalmaz végkövetkeztetésében  –, hogy az 1945–46-ös Romániával szemben a 2014-es év Romániája nem hajlandó biztosítani a teljes körű magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést. Ez esetben vissza kell térni az 1946-os megoldáshoz, amikor Marosvásárhelyen az orvos- és gyógyszerészképzés magyarországi professzorokkal indult el, akik kinevelték az erdélyi utánpótlást.

A Sa­pientia egyetem keretében vagy a romániai magyar orvos- és gyógyszerészképzést támogató anyaországi egyetemek kihelyezett tagozataként lehet megoldást találni erre az égető és fájó kérdésre. A fent vázolt megoldásokat a problémáinkat jól ismerő dr. Miseta Attila professzor, a pécsi orvosi fakultás dékánja is helyesli. Igen fontos a négy magyarországi orvosi és gyógyszerészeti egyetem pozitív hozzáállása is: már két évvel korábban úgy döntöttek, hogy szükség esetén tevőlegesen is részt vállalnak a káderhiány megoldásában” – olvasható a kronika.ro-n.

(forrás: kronika.ro)

cimkék

hirdetés

Könyveink