hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

„A szülők semmit sem tudnak ezekről...”

A mentőápolóra késsel támadó bedrogozott fia­talember esete kapcsán beszélgetett a Magyar Idők  Zacher Gábor toxikológussal a klasszikus és modern tudatmódosítókról.

A fiataloktól azt halljuk, azért szívnak marihuánát – magyarázza az interjúban Zacher doktor az okoról  –, mert attól ’végre jól érzik magukat’. Gondoljunk bele, hogy négymillióan élnek a szegénységi létminimum környékén. Ezeknek az embereknek valójában nincs jövőjük. Amikor a gyerek elmegy hétvégén a buliba és betolja a tablettát, akkor elmondhatja magáról, hogy végre jól érezte magát, és kiszabadult abból a pszichoszociális gettóból, amelyben hétköznap él. Mert az apja iszik, az anyja gyógyszerezik, iszik, depressziós és tévézik. Ilyen közegben a gyerek mit várhat el a világtól? Ebben az esetben a gyerek nem látja, hogy bárhova is tudna lépni. ...

A családon belül kell keresni a probléma gyökerét. Azt gondolom, hogy nem fog összedőlni attól a világ, ha elszív a gyerek egy spanglit a buliban. Ezzel nem azt mondom, hogy szabad. Nem szabad! De ha belegondolok, harminc évvel ezelőtt ha drogozni akartam volna, nem tudtam volna, merre induljak. Most meg mi történik? Házhoz viszik a tablettát, a port, a füvet, bármit. A két generáció közötti különbség nyomán a szülők semmit sem tudnak ezekről. Csak annyit tudnak elmondani a kábítószerekről, amiket a médiából hallanak: megölte, megkéselte, meghalt, túladagolta. És ez egy torz tükör. Mellesleg egy gyerekkel nem is lehet beszélgetni a kábítószerekről. Nem kell felkészíteni a gyereket, mielőtt elindul a buliba, hiszen a szülő ad neki egy értékrendet, ami alapján saját maga fogja meghozni a döntést. Minden az őszinte szülő-gyerek közti kommunikációról szól” – olvasható a magyaridok.hu-n.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink