hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Ártalomcsökkentés és pártsemleges rövidlátás

Súlyos hepatitis- és AIDS-járvány kitörésének lehetőségéről beszélnek a szakértők a tűcsereprogram leállítása miatt – írja a Népszabadság, az MNO pedig civil drogjelentést ismertetett.

Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását a fővárosban, mert ezek gátolják a fertőző betegségek terjedését és hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához. Székely László azt követően fogalmazta meg jelentését – idézi fel a lap –, hogy a Drogprevenciós Alapítvány kénytelen volt megszüntetni az 1995 óta a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai irodájában működtetett tűcsereprogramját, korábban pedig a Józsefvárosban is bezárt a Kék Pont irodája.

Mind a fideszes vezetésű VIII. kerületben, mind a szocialista vezetésű Angyalföldön ugyanazzal érvelt a vezetés: a lakosságnak elege lett abból, hogy „a főváros összes drogosa hozzájuk jár új fecskendőért”, nem akarnak több eldobott használt tűt látni a parkokban.

Jelentésében az ombudsman megállapította, hogy a kormány mulasztott akkor, amikor az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégiában előírt szakpolitikai programot sem 2014-ben, sem 2015-ben nem fogadta el. Pedig „az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előkészített előterjesztés messzemenően alkalmas arra, hogy a kialakult helyzetben a mielőbbi rendszerszintű állami cselekvés alapjául szolgáljon”.

A lap idézi Pusztai Erzsébet orvost, egykori egészségügyi államtitkárt, aki szerint a tűcsere legalább annyira védi a drogfogyasztókat, mint a társadalom többi tagját. Emlékeztetett az ukrán példára, ahol a droghasználók körében kirobbant hepatitis- és AIDS-járvány a kábítószerrel nem élők körében is fertőzött. Arra is volt már példa, hogy valaki azután fertőzött meg másokat hepatitis C-vel, hogy ő maga már rég „leállt” a szerről – olvasható a nol.hu-n.

A minap az MNO írta, hogy visszalépés figyelhető meg a drog elleni küzdelem több frontján, így a megelőzés, a kezelés és az ártalomcsökkentés területén is, amikor bemutatta a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület „élő jelentését”. A szervezet csaknem száz, drogkérdésekkel foglalkozó szakember véleményét összesítette, akik lehangoló képet festettek az elmúlt öt év eredményeiről. Itt olvasható az is, hogy nőtt az intravénás szerhasználattal összefüggő HIV/AIDS és hepatitis-megbetegedések száma. Amit a tűcsereprogramokat ért támadások, a megbélyegzés és a józsef- és lipótvárosi „ambulanciák” bezárásának számlájára írnak.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink