hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A tébékártyát is leváltják

A TB-kártyát is magába foglaló, öt igazolványt helyettesítő „e-személyi” bevezetésének kormányzati tervéről, illetve veszélyeiről ír a hvg.hu.

„A gond csak az, hogy ezzel olyan adatbázis jön létre, amelyből – kellő szabályozás nélkül – az állampolgárok jóformán összes személyes/úgymond érzékeny adata elérhetővé válhat olyanoknak is, akiknek ott és akkor semmi közük nem lenne hozzá” – foglalja össze a legalapvetőbb aggályát a lap.

A mindennapokban persze nem szokatlan, hogy a különböző adatbázisokban ugyanarra a személyre rákeressenek, erre most is van lehetőség, ám ezt mindig csak ideiglenesen, jogosultsággal rendelkező szerv kérésére, az abban foglalt eseményre lehet egybegyűjteni, az összefésült információkból adatbankot építeni tilos. Márpedig éppen valami hasonló sejlett fel a kormány javaslatából, miután erre vonatkozó egzakt tiltást nem lehetett kiolvasni a tervezetből.

Az egységes, személyi számon nyugvó állami adatbázisok szétválasztása a rendszerváltás egyik vívmánya volt, köszönhetően az Alkotmánybíróság (Ab) első elnökének, Sólyom Lászlónak – idézi fel a lap.

Utóbb az adószámot és taj-számot is tartalmazó azonosító kártyát a Medgyessy-kormány igyekezett bevezetni, azonban a koalíciós partner SZDSZ ellenállásán már a kormányon belül elbukott a javaslat – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink