hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

A védőnők levélben fordultak a kormány tagjaihoz

Idézi a Világgazdaság azt a nyílt levelet, amit a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) tett közzé a védőnői szolgálat fennállásának 99. évfordulója alkalmából.

Csordás Ágnes, a MAVE elnöke emlékeztet a lapban, hogy a védőnők közül sokan a mai napig nem kapták meg, vagy nem teljes egészében az elvileg 2012 őszétől járó illetménykiegészítést, és bár nagyon sok körzetben kell helyettesítést ellátni, azt gyakorlatilag ingyen várják el a munkáltatók. A szolgálat egésze számos szempontból rendkívül heterogénné vált: van, akinek a munkáltatója biztosítja a tabletet, a mobiltelefont, az internet-elérhetőséget és fizeti a gépkocsi-használatot, ezt azonban legfeljebb a védőnők 20 százaléka mondhatja el magáról. A másik véglet, amikor a védőnő düledező tanácsadóban, elavult számítógéppel kénytelen dolgozni, és nem hogy úti átalányt nem kap, az illetménykiegészítésért is szó szerint kuncsorognia kell. 
A védőnők fizetése jelentősen elmarad az egyéb diplomás szakdolgozókétól, mert rájuk nem ugyanaz a bértábla vonatkozik, emiatt egy kezdő védőnő fizetése bruttó 122 ezer forint, szemben például egy diplomás kórházi ápolóval, gyógytornásszal vagy dietetikussal, akinek az esetében 161 ezer forint az induló bér – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink