hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Adósság: nem a kancellária a megoldás

Régen nem emelkedtek olyan kis mértékben a kórházak szállítók felé fennálló tartozásai, mint az elmúlt hónapban. Különösen az egyetemek esetében feltűnő az adósság ütemének mérséklődése, amit egyesek a kancelláriák által megkövetelt szigorú gazdálkodási fegyelemmel magyaráznak, írja a Magyar Idők.

Mások ugyanakkor arra figyelmeztetnek: mivel a rendszer zárt, vagyis a betegeket valahol el kell látni, a helyi takarékosság más intézményben vezet kiadásnövekedéshez. Az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemek esetében azt sem lehet pontosan tudni, hogy az adósságokért milyen arányban felelős a betegellátás, az oktatási, illetve a kutatási tevékenység.

A Magyar Kórházszövetség volt elnöke, Velkey György a Magyar Idők megkeresésére mindenesetre óvott attól, hogy az egyetemeknél tapasztalt tendenciából bárki azt a következtetést vonja le, hogy a kancellária a megoldás, mert ha minden ellátási szinten le akarják szorítani a kiadásokat, az szerinte egészen biztosan komoly betegellátási, betegbiztonsági kérdéseket fog felvetni. Erre egyébként a szövetség a tervezett kórházi kancelláriákkal kapcsolatban megfogalmazott állásfoglalásában is felhívta a figyelmet.

Velkey György hangsúlyozta: a kórházak adósságelemzésekor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nyári időszak kisebb betegforgalma mellett jellemzően a kiadások is alacsonyabbak, így a rendszer konszolidáltabb. Ősszel azonban mindig lényegesen több a műtét és az egyéb beavatkozás, és mivel az intézmények finanszírozása ilyenkor a nyári betegforgalom után történik, az év végére megint jelentősebb mértékben növekednek majd az adósságok.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink