hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ajánlatot tettek az államtitkárnak

Konkrét tárgyalási ajánlatot tettek az érdekvédők az egészségügyért felelős államtitkárnak, miután nem tudják a kabinet miként is akarja megkezdeni a szakorvosok bérfelzárkóztatását – írja a NOL.

Az Őszintén az egészségügyről elnevezésű szervezet (melynek tagja a Magyar Orvosok Szövetsége, a Magyar Rezidens Szövetség, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a FAKOOSZ, az Alapellátó Orvosok Szövetsége és a Magyar Orvosi Kamara, megalakulásukról tavaly szeptemberben számoltunk be) azt kéri az államtitkártól: „valljon színt", és mondja meg pontosan, hogy mikortól, milyen összegű béremelésre, életpályára számíthatnak az egészségügyben dolgozók. Mi a kezdő lépése a béremelésnek, hogyan kell értelmezni például a „nem mehet külföldre az orvos" kijelentést?.

Népszabadságnak Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta: a múlt heti államtitkári bejelentés alaposan fölkavarta az indulatokat, mozgósította szinte valamennyi érdekvédő szervezet tagságát.

Az akciószövetség képviseletében eddig is járták az ország kórházait, fórumokat tartottak, ahol kikérték a tagság véleményét. Van arra is fölhatalmazásuk, hogy ha nem sikerül megállapodni a kormányzattal az orvosok, szakdolgozók és műszaki dolgozók béremeléséről, akkor megszervezzék a „Két óra türelem az életedért" akciót – olvasható a nol.hu-n. (Ennek részleteiről már az érdekvédők fórumsorozatán is beszéltek, a MedicalOnline még decemberben számolt be erről.)

„Bérduplázás kell vagy sztrájkolhatnak a rezidensek” – címmel közöl interjút a szövetség honlapja dr. Dénes Tamással, a Magyar Rezidensszövetség elnökével.

Abban így fogalmaz: „jelenleg az orvosi hivatás az élsporthoz hasonlít leginkább. Van egy szűk 15-20 esztendő, amikor meg kell keresni azt a pénzt, amit előtte belefektetett az ember. De egy kiszámítható életpályamodell és a felmérés mutatja, hogy milyen körülmények kellenének a hálapénz felszámolásához. Így nem pár év alatt akarnának milliókat keresni, hanem hosszabb távon megelégednének a garantált bérrel. Mi, a szövetségben nem tudjuk elképzelni a hálapénzrendszer megszüntetését úgy, hogy közben nincsen bérrendezés. Tehát ez a kettő együtt kell járjon, hiszen jogosan teszi fel a beteg azt a kérdést, hogy miért emelik az orvosok bérét, ha halljuk, hogy több százezer vagy több millió forintot keresnek hálapénzzel. Ezért az igény belülről kell, hogy jöjjön, az orvostársadalomból. Ha a mindenkori kormány úgy akarja megszüntetni a hálapénzrendszert, hogy azt mondja, négy év múlva életbe lép az a törvény, ami tiltja mindennemű hálapénz elfogadását, és addigra ez az életpályamodell is megjelenik, akkor nem okoznak zavarokat és feszültséget.”

Úgyanott közlik a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) bérrendezésre vonatkozó javaslatait:

1. A kezdő orvosi alapbér a kormányzati ciklus végére el kell, hogy érje a nettó 270 000 Ft-ot

2. Az alapbérnek arányosan nőnie kell a szakmai tudás és felelősség emelkedésével

3. Az oktatókat kiemelten meg kell becsülni

4. A beteg számára is átlátható és minőségbiztosított gyógyítás

5. Az egyén felelősségének előtérbe helyezése az egészségügyi rendszer hatékony működésében

6. Az elkezdett, a megelőzésre vonatkozó programok kiterjesztése

7. A szolidaritás alapú egészségügyi rendszer megtartása

8. Minőségbiztosított orvosképzés – olvasható a rezidens.hu-n.

(forrás: nol.hu, Rezidens.hu, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink