hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Automata óvja éjjel a cukorbeteg gyereket

A világon elsőként kapott hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpát egy négyéves ausztrál kisfiú: ez megakadályozza az 1-es típusú cukorbetegeknél az életveszélyes rohamokat – írja az MNO.

Xavier Hames esetében folyamatosan fennáll a hipoglikémia kockázata: a hirtelen leeső vércukor eszméletvesztést, sőt halált is okozhat. A hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpa azonban képes azonosítani a kialakuló kóma előjeleit, és blokkolja az inzulin adagolását, amikor a vércukor vészesen alacsony szintet ér el.

Tim Jones, a perthi Princess Margaret Gyermekkórház munkatársa szerint a műszer jelentősen megkönnyítheti az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek szüleinek az életét, különösen az éjszakai órákban, amikor magasabb a hipoglikémia kockázata. A szülők többségének kétszer-háromszor is fel kell kelnie az éjszaka folyamán, hogy ellenőrizze gyermeke vércukorszintjét.

Jones szerint a felnőtt pácienseknek is hasznára válhat az új technológia. „Ez a műszer ugyanolyan fontos lehet a felnőttek számára is, ha például egyedül élnek” – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink