hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az adóhivatal emlékeztet: így lehet a szegényeknek egészségbiztosítása

A rászorultak kérhetnek mentesítést a járási hivataltól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Az adóhivatal azért adott ki figyelemfelhívó közleményt e lehetőségről, mert sokan kérték tőlük a havi 6810 forintos egészségügyi szolgáltatási járulék – méltányosságból való –elengedését. Ez azonban sokaknak nem alkalmas megoldás, mert méltányosságot csak lejárt adótartozás esetén gyakorol a NAV. Így a gyakorlatban sokszor azzal szembesülnek az adózók, hogy bár - egy adott hónapban - az addig felhalmozott járulékra fizetési kedvezményt kaptak az adóhatóságtól, a következő havi befizetés elmaradása után megint felszámítják nekik a késedelmi pótlékot.

A NAV ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a szociális törvény alapján is kérhető a járulék megfizetése alóli mentesítés - egy évre. Ezt az kaphatja meg, aki jövedelmi helyzete miatt nem tudja megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A kérelmet a járási hivatal bírálja el, és azt tartja rászorultnak, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, jelenleg 34 200 forintot. Aki egyedülálló, akkor kap mentesítést, ha jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékát, vagyis jelenleg a 42 750 forintot.  A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt állít ki, amely egy évig érvényes.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink