hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Az év leghosszabb hajnalával kezdődnek a hosszú téli esték

Október utolsó vasárnapjának hajnalán az óra mutatója kétszer járja be a 2 és a 3 óra közötti utat, ezzel erre az évre véget ér a nyári időszámítás. A rend azonban csak átmeneti, 2013. március 31-ig tart, akkor megint kölcsönadunk életünkből egy órát.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. - azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség - között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. S minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást.  A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint idén ezzel egy város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását spórolhatta meg az ország.
E haszon ellenére a rendszernek akadnak bírálói is. Például a britek kétharmada inkább mindig nyári időszámításban akar élni, mert a hosszú éjek és a korai sötétedés búskomorrá teszi őket - derült ki egy szigetországi biztosítótársaság felmérésből.

Órás az óriásnálA lakosság negyede szerint pedig  nem hátra, hanem inkább előre kellene állítani az órákat télre, hozzáigazítani a közép-európai időhöz. A britek ötöde úgy nyilatkozott, hogy többet sportolna, ha egy órával tovább lenne világos. Ha Nagy-Britanniában télen is nyári időszámítást alkalmaznának, akkor 235-tel nőne a munkaidő után világosban eltöltött órák száma – kalkulálta ki a The Daily Telegraph című brit lap.

A MedicalOnline egy éve felidézte, hogy a kronobiológusok hogyan képzelik a váltás megkönnyítését. Azt tanácsolják, az óraállítás utáni napokban ne fogyasszunk koffeint és más serkentő italokat, továbbá ne aludjunk napközben, mert az megzavarhatja az éjszakai pihenést. Ha tehetjük, ne üljünk volán mögé, amennyiben úgy érezzük, hatással van ránk az óraállítás – egyes felmérések kimutatták, hogy az órák átállítását követő hétfőn általában megsokszorozódik a közlekedési balesetek száma.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink