hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

„Az ítélet nagy megkönnyebbülés”

Havi hatszázezer forintnak megfelelő összeg helyett negyvenből is lehet gyógyulni – idéz egy friss indiai bírósági döntéshez fűzött kommentárt a Népszabadság.

Egészségügyi aktivisták világszerte üdvözölték, hogy az indiai legfelsőbb bíróság elutasította a Novartis svájci gyógyszercég keresetét, amellyel szabadalmi védettséget kért a Glivec nevű rákellenes készítmény új változatához – írja a lap. A bíróság azt a gyakorlatot utasította el, hogy a gyógyszeripari cégek újabb (húsz éven át érvényes) szabadalmakat nyerjenek, csupán kisebb módosításokat végrehajtva meglévő készítményeken.

Az ítélet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a generikus gyógyszergyártók tovább forgalmazhatják Indiában a Glivec olcsóbb – ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó – verzióit. A gyógyszert eredetileg kifejlesztő Novartis viszont közölte, hogy  a határozat „aláássa a jövőbeni innovációt”.

Félő volt, hogy ha az indiai legfelsőbb bíróság megadja a szabadalmi védettséget, ez más, szegényebb országokban is megnehezíti, hogy a betegek hozzájussanak az életmentő gyógyszer olcsóbb, generikus változataihoz. „Az ítélet nagy megkönnyebbülés” – fogalmazott Leena Menghaney, az Orvosok Határok nélkül (MSF) nevű szervezet ügyvédje. Szerinte nem arról van szó, hogy ezentúl Indiában nem adnak szabadalmi védettséget gyógyszereknek, de visszaszorítják azt a káros gyakorlatot, hogy egyetlen készítményhez több szabadalmat is igényeljenek.

(forrás: Népszabadság)

cimkék

hirdetés

Könyveink