hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Balog: „a kormányzás nekem sem kívánságműsor”

A humán tárca vezetőjével, Balog Zoltánnal közöl hosszabb interjút a Magyar Idők, benne szó esik az egészségügy-irányítás jövőjéről is, ebből idézünk fel három rövid kérdést.

– Megvan a jelöltje az augusztus végén váratlanul lemondott egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor helyére?
Több jelöltem is van, és már beszélgettünk is a miniszterelnök úrral arról, hogy ki az, aki egyszerre tudná vállalni a rendszer működtetését és a szükséges átalakításokat, illetve aki világossá tudná tenni, hogy az elkövetkező éveknek az alapellátás megerősítéséről kell szólnia.

– Szavai alapján akár Beneda Attila is esélyes lehet az államtitkárság vezetésére, aki jelenleg megbízottként irányítja az ágazatot, hiszen az ő szakterülete éppen az alapellátás. Mikorra várható a döntés?
A frakcióval való konzultáció, azaz mindenképpen a jövő heti kihelyezett frakcióülés után dől el a kérdés.

– Nehéz terület az egészségügy, amit az is jelez, hogy több forrásból is hallottuk már, szívesen szabadulna tőle. Sokan lobbiznak is egy önálló egészségügyi tárca mellett.
Valóban, sokaknak presztízskérdés, hogy legyen önálló egészségügyi minisztérium. Ezt bizonyos szempontból meg is tudom érteni, hiszen ez akár ki is fejezheti egy terület súlyát. A miniszterelnök azonban ragaszkodik ahhoz, hogy egyben maradjon a tárca, a kormányzás pedig nekem sem kívánságműsor. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának irányítását kaptam feladatul, ezt kell elvégezni, én pedig elfogadom és képviselni is tudom a kormányfő érveit. A szociális, az egészségügyi és az oktatási intézményrendszer jelentős részének állami kézbe vétele után most vagyunk először abban a helyzetben, hogy egységes elvek szerint tudjuk átalakítani a nagy ellátórendszereket, ami hatékonyabbá teszi azok működését – olvasható a magyaridok.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink