hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Czeizel 80

Április 3-án, pénteken lesz Czeizel Endre 80. születésnapja, ez alkalomból közöl interjút az Origo az orvos-genetikussal – beszélnek munkáról, életről, halálról, betegségről, meg megint munkáról.

„Két életem, egy halálom” címmel mostanában íródott a róla szóló könyv. Rendszeresen hallom a rádióban, rengeteg meghívásnak tesz eleget, időpontot is csak reggelre, a rendelése elé kaptam. Tele vannak a napjai, miközben elvileg meg vannak számlálva… - írja  a bevezetőben Szily Nóra.

Már a második kérdésnél a munkánál tartanak, a negyediknél már a munkamániánál...

"- Most derül ki igazán, hogy mennyire munkafüggő, már bocsánat!

- Igen. Ez komoly probléma, bár én ezt nem munkaként élem meg. A géniuszkutatásból azt tanultam, hogy jellemző rájuk a mániás-depressziós karakter. Az ihletettség lázában elhiszik magukról, hogy megváltják a világot. A mániás fázisában vizsgálatokkal is igazolni lehet, hogy felpörög az agy: gyorsabban mennek az idegingerületek, és tényleg jobban jönnek a rímek, az alliterációk. Emiatt azonban kiszipolyozódik az agy, amit aztán az úgynevezett „alkotói válság” követ. Ők így hívják a depresszió szakaszát. Ezt a hullámzást magamon is érzem, bár mániás túlsúllyal. Ezért is vagyok munkamániás. Ebből következően teniszezés, vitorlázás helyett inkább Kertész Imre sorsát értékelem genetikai szempontból" – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: Origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink