hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

"Ennyi erővel az államosítást is visszacsinálhatnák"

A kórházak visszasüllyednek az államszocializmus már letűnt, szürke, omladozó és teljesítményellenes világába – írja a Népszavában Kökény Mihály.

A szocialisták korábbi egészségügyi minisztere a parlement előtti két egészségügyi tárgyú törvény kapcsán fogalmaz meg kritikát. Ennek során úgy véli, hogy a gazdasági társasági formában működő és 100%-osan állami tulajdonban lévő kórházak gyors átalakítása költségvetési intézményekké erősen ideológiai töltetű tervezet: abba a folyamatba illeszkedik, hogy az egészségügyből kiseprűzzék a magánszektort, illetve az annak befogadására alkalmas működési formákat.

 „Ezt az átalakulási folyamatot mindössze három hét alatt kívánják végrehajtani – írja –, méghozzá oly módon, hogy a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályok többségét félreteszik. Ilyen rapid módon még nem tüntettek el a cégnyilvántartásból részvénytársaságokat, korlátolt felelősségű társaságokat. A társasági joghoz értő jogászok minden bizonnyal megrökönyödve nézik majd ezt a folyamatot. Csak összehasonlításként: egy családi bt. megszüntetéséhez hosszú hónapok és igazolások sokasága szükséges, de eszerint a 10 milliárd nagyságrendű összeggel gazdálkodó társaságokat el lehet tüntetni három hét alatt. Ez a törvényjavaslat súlyosan megingatja a jogrendbe vetett egyébként sem túl erős bizalmat.
Bár a szervezeti átalakulás önmagában is megérdemli a figyelmet, ennél is fontosabb, hogy 28 kórházat és 18.000 egészségügyi dolgozó sorsát érinti.

A törvényjavaslat azzal indokolja mindezeket a lépéseket, hogy a kórházak gazdasági társaságként való működés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bizonyos értelemben nem, mert adózási és finanszírozási szempontból nem teremtették meg esélyegyenlőségüket, de nem is akarták. Ennyi erővel az államosítást is visszacsinálhatnák, hiszen az sem igazolta a várakozásokat és ezt nem csak mi mondjuk, hanem a tárcához közel álló szakértők is ezt állítják. Hiszen az államosított kórházakból hiányzik a korábbi önkormányzati tulajdonosok által évente adott 100 milliárd, nem hozott megtakarítást a központosított közbeszerzés, s rekordot döntött a kórházak adóssága – írja Kökény Mihály a Népszavában.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink