hirdetés
2024. május. 11., szombat - Ferenc.

"A kormány kudarcot vallott"

Fiskális terror dühöng az egészségügyben – címmel közöl interjút Kökény Mihály ex-miniszterrel (MSZP) a nepszava.hu.

A hosszabb interjúban azt a kérdést is felteszik neki, hogy az államosítás hasznaként remélt pluszforrások megjelenhetnek-e jövőre az ágazatban? Így válaszol:

„Önmagában 60-80 milliárd forint között van a kórházak szállítói adósságállománya, ami meghaladja a tavalyi, ilyenkor mért lejárt szállítói tartozásállományt. Ez mutatja, hogy a kormány kudarcot vallott az idei év összes ilyen típusú intézkedésével. Bebizonyosodott, hogy az államosítás semmiféle megtakarítást nem eredményez. Hiába hangzanak el fantasztikus számok, hogy majd milyen módon lehet a legkülönbözőbb beszállítókat, energiaszolgáltatókat árcsökkentésre, vagy valamiféle egységes állami megrendelés alapján engedményekre késztetni, ez egyelőre nem működik. Közben az intézmények nemcsak eladósodnak, de hárítják a költségesebb betegek ellátását, így nő a várólisták hossza, s a betegellátás minősége romlik. Magyarul a kormány politikájának szó szerint az ellátásra szoruló betegek isszák meg a levét. Eközben a pénztelenség és a romló munkakörülmények miatt az egészségügyben dolgozók a lábukkal szavaznak, s lassan már 5 ezer olyan magyar orvos van, aki külföldön dolgozik, de a különböző becslések szerint egyre több szakápoló is ugyanezt választja. Ezért a következő kormány egyik legfontosabb feladata, hogy átgondolt elképzelésekkel álljon elő, amelyekkel megállítható, majd visszafordítható a pályaelhagyás.”

Kökény Mihály a továbbiakban arról is beszél, hogy ez  a terv benne is van az MSZP egészségügyi programjában, de az elkészült vitairat csak a jövő év elején kerül nyilvánosságra – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink