hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Félmilliárdot fogtak az inzulinszigorítással

14 ezer cukorbeteget kényszerített terápiaváltásra a két évvel ezelőtti, az inzulintámogatást szigorító kormányzati intézkedés – tudta meg a Népszabadság.

A szigorítás után már csak az tarthatta meg az analóg inzulinja térítésmentességét, aki képes volt az előírt diétát betartani. A cukorbeteg szénhidrátfogyasztását negyedévente olyan vérteszttel ellenőrzik, amely hét–tíz hét átlagában „emlékszik”, hogy az illető mennyi szénhidrátot fogyasztott. Aki elbukott az eredményességi próbán, az vagy fizettet a régi gyógyszeréért vagy éttért a több életviteli problémát okozó humán inzulinra – emlékeztet a lap.

Az annak idején szakmai vitákat is kiváltó intézkedéssel végeredményben az analóg inzulinosok ötöde kényszerült váltásra, amivel az egészségbiztosító évente ötszázmilliót nyerolvasható a nol.hu-n.

Néhány hete lapunkban dr. Jermendy György professzor, a Szakmai Kollégium Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabétesz és Anyagcsere-betegségek Tagozatának elnöke így értékelte a szigorítást:

„Az inzulinanalógok 100 százalékos támogatását kezelési célhoz kötő rendeletek a forgalom és a támogatás terén (a társadalombiztosítási oldalt tekintve) szerény eredménnyel jártak, az érintett betegeknek és orvosaiknak viszont sok keserűséget, bosszúságot és nehézséget okoztak.”

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink