hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gondok lehetnek a légi mentésben

Gondokat okozhat a légi mentés biztosításában, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. közös tenderén még mindig nem hirdettek győztest, egy uniós szabályozás miatt viszont két mentőhelikopter nem szállhat fel októbertől, közli a Népszava.

Kérdéses a légimentés jövője: egy új európai uniós szabályozás értelmében októbertől nem szállhatnak fel azok a helikopterek, amelyek csak egyetlen hajtóművel rendelkeznek - az EU érvelése szerint a motor esetleges meghibásodása katasztrófához vezethet, ezért szükséges a kéthajtóműves gépek használata.

A lap korábban megírta: az OMSZ irányítása alatt működő Magyar Légimentő Nonprofit Kft. hét bázisról, összesen hét helikopterrel végzi a munkáját, a debreceni és a szentesi bázison található, saját tulajdonú két gép októbertől nem üzemelhet, a további öt, kétmotoros járművet a Helikopter Air Transport GmbH cégtől bérli. Bár ezek pótlására még május 2-án írtak ki közbeszerzést, annak eredményéről még mindig nem tudni semmit, ami azért is gond, mert a gépek pótlása már így is csúszik.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója továbbra is kitart amellett, hogy a két érintett mentőhelikopter pótlásáról, a légimentés folyamatosságáról mindenképpen gondoskodnak, a közbeszerzési eljárás részleteiről azonban csak annak lezárása után adhatnak tájékoztatást, írja a Népszava.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink