hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jóváhagyta a kormány az új Ptk. tervezetét (Bővítve!)

Jóváhagyta a kormány az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) tervezetét – közölte az igazságügyi államtitkár a kabinet ülése után.

Az új Ptk.-t nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozta ki – idézte fel Répássy Róbert, hozzátéve, hogy a kabinet úgy döntött: változtatás nélkül nyújtja be a parlamentnek a főbizottság által előkészített tervezetet. Az ugyanis egységes törvénykönyv, amelyet a kormány nem kívánt megbontani. Az új Ptk.-t november végén fogadhatja el a Ház.

Arra a kérdésre, hogy a februárban megismert szakmai tervezethez képest mennyiben más a most jóváhagyott kódex, Répássy Róbert azt válaszolta: a társadalmi vita eredményeként történtek módosítások, de ezek nem koncepcionális változások.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium február közepén hozta nyilvánosságra az új Ptk. szakmai tervezetét. Akkori közleményében a tárca a részletekről szólva példaként kifejtette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a tervezetbe.

Székely Lászlót, a kódex előkészítését koordináló miniszteri biztost idézve azt írták, hogy az új törvénykönyv tervezetének főbb újdonsága közé tartozik egyebek mellett a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályainak pontosítása.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés