hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Júliustól indul a „négy az egyben” anyakönyvezés

Az év közepétől fokozatosan teljesen elektronikussá válik az állami anyakönyvezés: a korábbi négy helyett egyféle anyakönyv lesz majd – írja a Világgazdaság.

Az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséről szóló törvény július 1-jei hatályba lépésével Magyarországon gyakorlatilag megszűnik a papír alapú anyakönyvezés. A jelenlegi négyféle (születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati) anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel – emlékeztet a lap.

Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (illetve külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat. A bíróságok közvetlenül is hozzáférnek majd a digitális anyakönyvekhez, így ez előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni.

Az anyakönyvezéssel kapcsolatos feladatokat továbbra is az anyakönyvvezetők látják majd el a születés, illetve a haláleset bejelentése, valamint a házasságkötést megelőző eljárás keretében – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink