hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Költenek az orvosképzésre: kedvet csinálnak a külföldi hallgatóknak

A következő két-három évben 35-40 milliárd forintos fejlesztéssel tennék vonzóbbá az orvos- és egészségtudományi képzést a külföldi hallgatók számára – értesült a Magyar Idők.

Várhatóan októberben kerül a kormány elé az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények fejlesztésének lehetőségeiről szóló előterjesztés – mondta a lapnak a felsőoktatási államtitkár, Palkovics László. A nyár eleje óta munkacsoport dolgozik a hazai orvos- és egészségtudományi képzés megújításán. A cél, hogy az még vonzóbb legyen a külföldi hallgatóknak.

A 35-40 milliárd forintból egyrészt a tárgyi infrastruktúrát fejlesztenék: többek között mindenütt kialakítanának úgynevezett szimulációs laborokat, modern oktatási eszközöket szereznének be és korszerűsítenék a gyakorlati képzőhelyeket. Az eddigiek mellett újabb kórházakat, akár háziorvosi praxisokat is bevonnának az orvos- és ápolóképzésbe.

A munkaanyag szerint e befektetés gyorsan és „lényegében kockázatmentesen” megtérülne.

Arra a kérdésre, hogy az orvos- és ápolóképzés fejlesztése egyben jelenti-e annak átalakítását is oly módon, hogy önállósodnak az orvoskarok, Palkovics László azt mondta, mellette és ellene is szólnak érvek. Ebben az ügyben még nincs döntés, mind a két alternatívát vizsgálják. Azonban a jelentősebb létszámnövekedést mind a 2001-ben integrált egyetemek orvoskarai produkálták, az első Orbán-kormány idején történt összevonások nyomán létrejött, egyetemeken belüli együttműködések tehát egyértelműen igazolják az akkori döntést – olvasható a magyaridok.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink