hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Költési szabályokat is ad a kórházsegélyhez a kormány

Megjelent a Magyar Közlönyben a közfinanszírozott és eladósodott egészségügyi szakintézményeknek több mint tízmilliárdos nyári gyorssegélyt nyújtó kormányrendelet.

A 184/2014-es kormányrendelet a segítség egy részét a teljesítmény-volumenkorlát egyszeri enyhítésével nyújtja, miszerint az érintett intézmények hét téli-tavaszi hónapra 4 százalék többletteljesítményüket regresszió nélkül, 100 százalékos értéken számolhatják el.

További majd tízmilliárd forintot a lejárt adósságaik arányában kapnak. Ennek az elköltésére azonban extraszabályokat is megállapít a rendelet. A pénz felét a köztartozásokra, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlákra kell fordítaniuk. A segély másik felét a kényszerhitelező közreműködők, más egészségügyi szolgáltatók, illetve a gyógyításhoz közvetlenül beszállítók kaphatják lejárt számláik összegéig.

Ahol ezek után marad pénz, ott azt a várólisták csökkentésére használhatják fel, de sietniük kell, mert a segély végfelhasználási ideje augusztus vége, amit addig nem költenek el belőle, azt vissza kell utalni a költségvetésnek.

Ahol se adósság, se várólista, ott vesztettek: „A működési támogatás intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre nem használható fel” – fogalmaz kategorikusan a rendelet.

(A rendelet letölthető a közlönnyel innen.)

(forrás: Magyar Közlöny)
hirdetés

Könyveink