hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Májustól a mentőknél a betegszállítás irányítása

Május elsejétől országszerte húsz központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a betegszállítást megrendelő hívásokat.

A szállítást megrendelő orvosnak egyetlen központi számot kell tárcsáznia – írja a hétfői Népszabadság. Benda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke a lappal azt közölte, május elsejétől országszerte 20 központban fogadják majd a mentőszolgálat irányítói a betegszállítást megrendelő hívásokat. Ők osztják el az adott területhez tartozó szolgáltatók között a feladatot. Amennyiben valahol szűkösnek bizonyulna a kapacitás, ott az irányítók a megyehatárokon túl is tudnak autót biztosítani.

A most meglévő 83 betegszállító cég havonta körülbelül 200 ezer beteget szállít vizsgálatra, kórházba, vagy onnan haza. Minderre tavaly és azt idén is alig 6 milliárd forint jut.

Tavaly óta GPS-szel ellenőrzik a betegszállítók bevallásait, és azóta 30 százalékkal kevesebb kilométert számoltak el; ekkora belső tartalékra a tárca sem számítot. Az államtitkárság az egységes irányítástól további hatékonyságjavulást remél.

(forrás: Népszabadság)
hirdetés

Könyveink