hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

15 perces mentés: máshogy mérik az időt

Bár hagyományosan minden kormányzat megígéri, hogy fejlesztéseik következtében 15 percen belül mindenhová oda fognak érni a mentők, a gyakorlatban az esetek 78 százalékában sikerül tartania az Országos Mentőszolgálatnak ezt a szintidőt, s gyakorlatilag az ezredforduló óta nem sikerül javítani a mutatón – írja a Népszabadság hétfői száma.

A lap idézi Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatóját, aki szerint a mostani 78 százalékos arány – a mentésirányítás már megkezdődött fejlesztésével és még újabb 22 mentőállomás megépítésével – mintegy 90 százalékra javítható. A szakember megjegyzi azt is, hogy nem minden esetben veszélyezteti a beteg életét, ha 15 percnél később érkezik meg a mentő. Mint mondja, értelemszerűen a tüdőgyulladás is lehet súlyos, de nem jelent veszélyt a betegnek, ha mondjuk, 30 perc alatt érkezik oda a mentő. Míg egy szívmegállás esetén a 15 perc is túlságosan sok, hiszen ott négy percen belül be kell avatkozni.

A Népszabadság felidéz néhány olyan lassító körülményt is, amelyen az autók cseréjével vagy a bevétési központ modernizálásával sem lehet segíteni. A mentősofőrök állandó ellenségei például a gyakran hiányzó utcanévtáblák, házszámok, az épületeken belüli A, B, C... lépcsőházak. Így hiába értek oda nyolc perc alatt, ha a további tízben az adott lakást keresik. A városi dugóban pedig gyakran villogó kéklámpával sem lehet haladni. Egy mentőautó sofőr szerint a városban egy perc alatt 1 kilométert, városok között 2 kilométer tud megtenni. Azaz a mentőállomástól 20 kilométernyire lévő esethez 15 perc alatt jut el a mentő, ha közben nincs közlekedési lámpa, vagy lassításra kényszerítő veszélyes kereszteződés. A sofőr hozzátette azonban azt is, hogy a hozzátartozók a 15 percet a segélyhívástól mérik, ám erre néhány percet még rá kell számolni. A hívás után egy-két perccel a mentésirányító kiadja az indulási parancsot, azt követően még legalább egy perc, míg a riadoztatott kocsi elhagyja a mentőállomást, jó esetben további 3-5 perc kijutni egy kisvárosból, és még mindig hátra van 15-17 km a betegig – olvasható a Népszabadság hétfői számában.

cimkék

hirdetés

Könyveink