hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A cél a zárt kassza

Matolcsy: Az egészségügy nagyon alulfinanszírozott

Az NGM a következő hetekben tárgyal az egészségügyi államtitkársággal az egészségügyi finanszírozás megalapozásáról. Az ágazat nagyon alulfinanszírozott, a bérek alacsonyak, amin változtatni kell – közölte Matolcsy György.

A jövő évi költségvetésben a kormány változatlanul 660 milliárd forint, GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol, ugyanakkor a kiadási és a bevételi főösszeget is 170 milliárd forinttal emelte, utóbbi forrása elsősorban a tranzakciós illetékből elvárt 130 milliárd forint 280 milliárd forintra növelése – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón, miután a kormány szerdán második olvasatban tárgyalta a jövő évi büdzsét.

A törvénytervezetet pénteken megküldik a Költségvetési Tanácsnak és beterjesztik az Országgyűlésnek. A sarokszámokat és fejezeti főszámokat július 13-án fogadhatja el a parlament, szeptember 23-án pedig végleges költségvetése lehet Magyarországnak 2013-ra.

A miniszter elmondta: a kormány továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol. Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval, a fogyasztás kismértékű bővülésével, és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után. Folytatódhat a foglalkoztatás bővülése, a tervezet szerint jövőre 100 ezernél több új 8 órás foglalkoztatottal, valamint 300 ezer közfoglalkoztatottal kalkulál a kabinet.

Az idén az első negyedéves GDP-adatok alapján a kormány a magyar gazdaság stagnálásával számol. Matolcsy György elmondta: "két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól", az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt (2,7 százalék) lesz a magyar államháztartási hiány jövőre. A második lépés jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, s meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésről.

A jövő évi büdzséről szólva a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány a kiadási főösszeget 170 milliárd forinttal 15.500 milliárd forintra emelte. Ebből 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többlet forrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alapot emelik meg, így az 100 milliárd forintra nő.
A bevételi főösszeg szintén 170 milliárd forinttal nő, 14.840 milliárd forintra. A pluszbevételek egyik forrása, hogy a pénzügyi tranzakciós illetékből a korábban tervezett 130 milliárd forinttal szemben 280 milliárd forintot szednek be. További 20 milliárd forint a közszféra hatékonyságjavulásából származik. Ennek részleteiről a miniszter elmondta: az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe, számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, így 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

A tranzakciós illetékről Matolcsy György miniszter leszögezte: annak korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Megjegyezte, hogy felső korlát nélkül 300-400 milliárd forint lenne az illetékből származó bevétel.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta, hogy a következő hetekben tárgyalnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságával az egészségügyi finanszírozás megalapozásáról. Az ágazat nagyon alulfinanszírozott, a bérek alacsonyak, az NGM szerint ezen változtatni kell – közölte. A miniszter azt reméli, hogy részben belső, részben egyéb forrásból, például jövedéki adókból, stabilizálni tudják az egészségügyi kasszát. A cél az, hogy a nyugdíjkasszához hasonlóan zárttá tegyék a rendszert.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink