hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Bicskén operálnak a szombathelyiek

Nem csökkennek a várólisták

Negyed éve gyomlálgatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a nyilvánossá tett várólistákat, de lényegesen nem rövidülnek, írja a NOL.

Az uniós tagállamok egészségügyi teljesítményét összehasonlító index a tervezhető nagyműtéteknél azt tekinti jónak, ha 90 napon belül a betegek több mint 90 százalékát ellátják. Ezzel az eredménnyel azonban csak Belgium, Franciaország, Luxemburg, Hollandia és Németország büszkélkedhet. A magyar helyzetet az jellemzi, hogy 127 ezren kerültek fel az elmúlt negyedévben a várólistára és 53 ezer beteg kapott ellátást. A legkevesebbet, a halasztható katéteres szívkoszorúér-vizsgálatra, „csak” 64 napot, azaz két hónapot kell várni. Átlagosan öt hónapos sorállásra számíthatnak a szürkehályogos betegek, az elmúlt három évben csak ennél a műtéti fajtánál háromszorosára nőtt a várakozási idő.

Persze az egyes intézmények várólistái nagyon különböző hosszúságúak. Radó Gábor szemész főorvos lapunknak elmondta, a Szent István kórházban ez a várakozási idő egy, maximum két hónap, míg Szombathelyen három év. A főorvos úgy tudja, a szombathelyiek számára is létezik kiskapu, mert őket busszal Bicskére szállítják, ahol van kapacitás és magánvállalkozóként a szombathelyi orvosok operálnak.

Egy gerincbeteg átlagos várakozási ideje a statisztika szerint 115 nappal kevesebb, mint három éve volt, azaz most 219 nap. A gyakorlatban azonban van olyan hely az országban, ahol hat év (!)múlva kaphat műtéti időpontot a beteg.

Az egészségbiztosító által vezetett központi várólista egyik lehetősége, hogy a műtétre szorulókat át lehetne irányítani oda, ahol kevés a beteg. Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár stratégiai főosztályának vezetője szerint július óta mindössze négyszázharmincan jelentkeztek át más intézménybe és kérték ott a műtétet. Hozzátette: több intézményvezető is örül az új, transzparens rendszernek, amely a lehetőségét is kizárja, hogy az orvosok nem tisztán szakmai indokok alapján, hanem esetleg más érdekek, például hálapénz fejében soroljanak valakit előrébb a listán. A főosztályvezető nem tagadta, hogy vannak még hibák a listán, de ezeket folyamatosan javítják a betegek, az intézmények visszajelzése alapján, valamint napi ellenőrzéssel is, írja a Népszabadság.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink