hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nem lesznek kórházi pályázatok, az állam majd küldi a pénzt

A most kezdődő uniós ciklusban a kórházak már ne számítsanak fejlesztési pályázatokra – ez tűnik ki az Origo  Csepreghy Nándor fejlesztési helyettes államtitkárral készült interjújából.

Nagy pályázati mozgás amúgy sem lesz az év első felében. A megszűnő-átalakuló-szétköltöző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség emberei, feladatai ezekben a hetekben, hónapokban a tárcáknál találnak helyet maguknak, s majd  az új operatív programok brüsszeli elfogadása után, várhatóan júniustól jelennek meg új pályázatok.

A helyettes államtitkár szerint akkor már gyorsabb lesz a rendszer, kevesebb adatot kérve, s erősebb központosítással fognak dolgozni. További változás, hogy a kórházak, iskolák, egyéb állami intézmények esetén „megszűnik a pályáztatás, amivel a pályázatok 40 százalékához nem lesz szükség az értékelési munkára”, s ez gyorsítja a pénzosztást.

Ahol közfeladatra irányul a fejlesztés, ott függetlenül a megpályázott összegtől nem kell pályáztatni. Ha az állam tudja, hogy hova kell új műtőberendezés, akkor minek versenyeztetjük a kórházakat? Adjuk oda a pénzt, természetesen figyelembe véve, milyen célokat érünk el, és milyen költséghatékonysággal dolgoztunk” – mondja Csepreghy Nándor fejlesztési helyettes államtitkár az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink