hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ónodi szerint 150 ezernél kisebb fizetésemelés jöhet

Hamarosan az ápolók, orvosok bérét is emelhetik, mondja az Origónak adott interjúban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Egy április végi konferencián azt mondta, két héten belül jöhet az egészségügyi béremelés első lépcsőfoka. Május végén járunk, az emelés még nem történt meg. Miért?

Nem azt ígértem, hogy két hét múlva történik meg, hanem hogy heteken belül megegyezhetünk az érdekképviseletekkel. Ez egy tárgyalási folyamat, a szakdolgozóknál nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz. Az orvosoknak új ajánlatot tettünk, és a Magyar Orvosi Kamarával most tárgyalok újra.

Mekkora emelésre számíthatnak első lépésben az érintettek?

Ahhoz mindenképpen ragaszkodom, hogy az orvosi béremelés arányait tekintve ne legyen magasabb, mint a szakdolgozói, mert a tárca álláspontja az, hogy az igazi problémát a szakdolgozói hiány jelentheti majd. Annyit elmondhatok, hogy a MOK korábban bruttó 150 ezer forintos emelést kért minden fizetési sávban. Ennél valamivel kevesebbet tudunk vállalni, de az ajánlatunk szerintem így is előnyös lesz. Emellett újra érzékelhető lesz a különbség a bérkategóriák között. A távlati terv, hogy 2019-re meghaladjuk a V4-es országok átlagát. Erre 80-85 milliárdos keretet kaptunk a jövő évi költségvetésben.

További részletek szuperkórházról, és az államtitkári pontokról az Origón

(forrás: origo)

cimkék

hirdetés

Könyveink