hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

ReSzaSz az orvosbérekről

A szakszervezet kikéri magának, hogy az orvosbérek miatt sok az adósság.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) az orvostársadalom nevében határozottan visszautasítja azt a megállapítást, hogy az orvosok ,,zsarolják”  a kórházakat. A magyar egészségügyi rendszer csak azért tűnik működőképesnek, mert a benne dolgozó ápolók, háttérszemélyzet és orvosok önmaguk egészségét veszélyeztetve, a megengedettnél jóval magasabb óraszámot vállalva látják el betegeiket.

A közelmúltban egy konferencián elhangzott előadást idézve több sajtó orgánum írt arról, hogy hol mennyit kereshetnek az orvosok, akaratlanul is azt sugallva, hogy az átlagbérük jóval magasabb a valósnál, továbbá hogy zsarolják az intézményeket, és az orvosi bérek okozzák a kórházak eladósodását. Erre reflektálva, valamint a szervezethez érkező észrevételeket összegezve a ReSzaSz közleményében azt írja, hogy a jogszabályok szerint a közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó rezidens nettó alapbére 136.538 forint, ami 784 forintos órabérnek (174 óra/hó) felel meg, míg egy szakorvos nettó alapbére 174.509 forint, ami 1003 forintos órabérnek (174 óra/hó) felel meg. 2016 szeptemberétől a szakorvosok bruttó 107.000Ft, azaz nettó 71.155 Ft emelésben részesülnek, így alapbérük 245.664Ft lesz, ami 1411 forintos órabérnek felel meg. Az ügyeleti órabérek (alapóradíj 70 százaléka) a rezidensek esetében óránként  549 forint, ugyanez a szakorvosoknál 988 forint.

A kórházi rendszer eladósodottságát nem az orvosi bérek okozzák, hanem az, hogy a rendszerváltás óta nem történt meg az egészségügy ,,feltőkésítése”, a finanszírozásban nem tervezik be az amortizációt, és a torz finanszírozási rendszer, ahol 80 forintot fizet a fenntartó egy 100 forintba kerülő beavatkozásért.

Az egészségügy megfelelő finanszírozása politikai döntés kérdése, azaz, hogy az állam mennyit hajlandó az adófizetők által befizetett forrásból a saját polgárainak egészségmegőrzésére, gyógyítására fordítani. A mindenkori döntéshozók, a lakosság, beleértve az egészségügyi dolgozók erkölcsi felelőssége is, hogy a korrupciót elősegítő hálapénzzel átszőtt rendszert végre egy transzparens és pozitív érdekeltségeken alapuló finanszírozás váltsa fel – áll a közleményben.

(forrás: Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete)
hirdetés

Könyveink