hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Tesztelték a javaslat komolyságát

A gyerekek tervezett általános kényszerdrogtesztjének szakmai megalapozottságát vette vizsgálat alá a Népszabadság: megnézték, mit, miből, mivel, mennyiért, s hogyan lehet kimutatni?

A patikákban, internetes portálokon kapható és akár házilag is használható tesztek a teljes drogpaletta 4-6 százalékát fedik le. Ezek az úgynevezett gyorstesztek az altatók, a nyugtatószerek, a kokain, a Methamphetamin, a cannabis-félék (THC), az ópiátok (morfium, heroin, kodein), a Methadon, a Benzodiazepin és az Extasy kimutatására alkalmasak. De például több mint 100 marihuánaszármazékra, a dizájnerdrogokra a gyorstesztek negatív eredményt adnak, illetve sokféle drogot egyáltalán nem képesek kimutatni.

A Centrum Lab Kft. magándiagnosztikai laboratóriumban bárki kérésére elvégzik a fent fölsorolt drogok vizsgálatát, darabonként átlag 2200 forintért. Szabó Tamás, a cég szakmai vezetője elmondta: az általuk végzett drogtesztek nem alkalmasak arra, hogy annak eredménye alapján bármilyen hatósági eljárás induljon. Ezek a gyorstesztek olcsók, de nem elég hitelesek, gyakran hozhatnak fals eredményt. Ha hitelesíthető eredményre van szükség, akkor a mintákat az Országos Igazságügyi Toxikológiai Intézetben vagy a Magyar Honvédség Központi Honvédkórház Toxikológiai Kutatólaboratóriumában elemzik. A rendőrségen is csak az immunreakciók elvén működő gyorsvizsgálatokra van lehetőség, amelyek ha pozitívnak bizonyulnak, egyéb intézetekben megerősítő műszeres vizsgálatokra kerül sor – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink