hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Uniós pénz lesz, így van remény

Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának vendége volt Beneda Attila és Komáromi Zoltán. Az alapellátásról folyt a diskurzus.

Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az egyre magasabb háziorvosi átlagéletkor miatt 5-10 éven belül egészen biztos, hogy kevesebb orvos lesz az alapellátásban. Beneda Attila, ugyanakkor optimistán nyilatkozott, „meg fogjuk oldani" - mondta. Az erre irányuló tervek között szerepel a szakdolgozók képzésének felfuttatása, vagyis az, hogy több, a háziorvos munkáját segítő szakembert képezzenek. Erre az ügyre 10 milliárd forintnyi uniós pénz áll Magyarország rendelkezésére – hangzott el a műsorban.

Komáromi Zoltán, háziorvos, aki szabadidejében az Együtt elnökségi tagja, és a párt önkormányzati képviselője, arról beszélt, hogy egy pályakezdő családorvosnak 5-8 millió forintot kellene fizetnie azért, hogy dolgozhasson, és ez más szakmákban nincs így. Szerinte első körben 100 ezer forint nettó összeggel kellene emelni a fizetéseket. A magasabb finanszírozás igényével Beneda Attila is egyetértett, ugyanakkor annak érdekében, hogy ismerjék magát a rendszert is, egy átfogó, minden háziorvosra kiterjedő felmérést végeznek, melynek keretében azt is megnézik, hogy hol mennyi számítógép, vagy éppen szakdolgozó van, és ha kell valami, akkor sokkal célzottabban tudnak egy-egy térséget támogatni. Az összeírással Benedáék májusban végeznek – derült ki még a műsorból.

(forrás: RTL Klub )
hirdetés

Könyveink