hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Útmutatót is adtak az orvosoknak a „14 napos szabály”-hoz

Magyarázatot tett közzé az orvosok számára az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a rákgyanús esetek gyorsított kivizsgálását segítő szabályok alkalmazásához.

Az új „szabályozás lényege – emlékeztetnek  –, hogy 2015. június 01. napját követően a rosszindulatú daganatos kórkép megalapozott klinikai gyanúja esetén a CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a szükséges képalkotó diagnosztikai vizsgálatot a beutaló kiállításának napjától számított 14 napon belül köteles elvégezni.

A szakorvosi betegvizsgálat során, amennyiben a kórelőzmény, klinikai státusz, releváns laboreltérések, egyéb képalkotó vizsgálatok eredményei alapján a rosszindulatú daganatos kórkép klinikai megalapozott gyanúja merül fel, és a klinikai szakorvos CT vagy MR vizsgálat elvégzését tartja indokoltnak, akkor a vizit során a beutalót kiállító szakorvosnak a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltatóval előzetesen le kell egyeztetnie a vizsgálat időpontját. Javasoljuk, hogy a beutalón a vizsgálati időpont feltüntetése mellett a „14 napos szabály” megjelölés is szerepeljen.

Abban az esetben, amennyiben a területileg ellátásra kötelezett CT, MRI egészségügyi ellátást nyújtó szolgáltató a vizsgálatra 14 napon belüli időpontot nem tud biztosítani, akkor a beutalón azt a legkorábbi időpontot kell feltűntetni, melyre a szolgáltató a vizsgálatot vállalja. Erről a tényről a beutaló szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt értesíti annak érdekében, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az ellátásszervezésről és a 14 napon belüli vizsgálatról gondoskodni tudjon” – írják az útmutatóban.

Az OEP honlapjáról letölthető tájékoztató tartalmazza azokat a  címeket, ahova a CT-, illetve MR-beutalással kapcsolatos észrevételek és bejelentéseket tehetnek.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink