hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Változik az ebola, vagy csak úgy látszik

Az ebola vírus mutálódott, fertőzöbbé, de kevésbé halálossá vált, ami aggodalomra adhat okot - számol be francia kutatók eredményeiről a Népszabadság.

"Számos olyan esetet láttunk, aminek nem voltak tünetei. Az ilyen aszimptomatikus fertőzöttek könnyebben terjeszthetik a járványt. A vírus maga válhat kevésbé halálossá, ugyanakkor sokkal fertőzőbbé is, és ez az, ami miatt aggódunk" – idézik Anavaj Sakuntabhai genetikust.

Az amerikai Nottingham Egyetem virológusa szerint azonban tisztázatlan még, hogy a korábbi ebola járványokhoz képest valóban magasabb-e a tünetmentes betegek száma.  - Tudjuk, hogy előfordulnak aszimptomatikus fertőzöttek. De azt nehéz megállapítani, hogy a jelen esetben többen vannak-e, mint a korábbi járványok idején" - mondta Jonathan Ball, aki szerint lehet, hogy mindössze arról van szó, hogy ha több a fertőzött, akkor arányosan több a tünetmentes eset is.

A BBC szerint aggodalmakra ad okot, hogy mivel a vírusnak több gazdája és ideje van a fejlődésre, addig akár létrejöhet egy olyan mutáció is, aminek következtében levegőben is képes lesz terjedni. Ez azonban még csak feltételezés, jelenleg az ebola továbbra is testnedveken keresztül fertőz – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: nol.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink