hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Zombor szavai Erdélyben is meglepést keltettek

Romániában is sikerült meglepetést okozni Zombor Gábor államtitkár azon közlésével, hogy a kormány tervei szerint magyar kórház épülhet Erdélyben a romániai magyarok ellátása érdekében – írja a Népszava, az MNO pedig újabb részleteket közöl.

A bukaresti egészségügyi minisztériumban nem hallottak a magyar államtitkár által bejelentett kórházról, amelyet állítólag közösen működtetne  a két állam. A minisztérium sajtóosztálya a Népszava megkeresésére elmondta, „nem volt és nincs ilyen egyeztetés, eddig nem is volt tudomásunk erről a szándékról”. Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszterhez sem hivatalos, sem informális megkeresés nem érkezett e tárgyban.

A hír felkeltette a romániai magyar sajtó érdeklődését is. A maszol.ro kolozsvári portál megszólaltatta Cseke Attila volt egészségügyi minisztert. Az RMDSZ szenátora elmondta, hogy Romániában bejegyzett alapítványokon, egyesületeken vagy egyházakon keresztül jogilag lehetséges egy romániai kórház magyarországi finanszírozása, ám szerinte a magyar egészségügyi államtitkár indoklása felháborító. "Nem tudom, honnan vette Zombor Gábor azt az információt, hogy Erdélyben már alig vannak magyar orvosok és ápolók. Ha ez valóban így hangzott el, akkor ez egy nagyon szerencsétlen indoklás. Maholnap az lehet az üzenete, hogy minden erdélyi magyarnak Magyarországon kell orvost és kórházat keresnie, mert Romániában már nincsenek magyar szakemberek" – fogalmazott – olvasható a nepszava.hu-n, ahol megemlékeznek a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület régóta dédelgetett kórházalapítási tervéről, valamint a romániai intézmény-akkreditáció és -finanszírozás problémáiról is.

A tervről először hírt adó Magyar Nemzet is visszatért a témára, Zombor Gábort idézik, aki szerint arra, hogy pontosan milyen költségvetésből, mekkora állami szerepvállalással, hol és milyen kapacitással épülhet fel az erdélyi kórház, az év második felében lesz pontos válasz.

Kérdésükre, hogy a költségvetésben várhatóan hol szerepel majd meg a kórház finanszírozására szánt összeg, úgy válaszolt, „az állami finanszírozás az építkezésekre szánt költségekben jelenhet meg”. A fenntartással kapcsolatban jelezte, a román biztosító akkor köt szerződést az intézménnyel, ha vannak bizonyos kötelező elemek a kórházban, de azt szeretnék, ha valamilyen formában a magyar biztosítók is be tudnának szállni a működtetésbe. – A romániai magyarok így akár helyben, a magyar biztosítót is igénybe tudnák venni - idézik az államtitkárt az mno.hu-n.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink