hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Kórházi összevonás ellen tiltakoznak Miskolcon

Az érdekvédelmi és betegszervezetek nyílt levelet küldtekOrbán Viktor miniszterelnöknek, melyben a Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház integrációja ellen tiltakoznak.

Kapcsolódó cikkek

Tiltakoznak a miskolci Szent Ferenc Rehabilitációs Kórház dolgozói az ellen, hogy az intézményt integrálják a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházba, ezért az érdekvédelmi és betegszervezetek nyílt levelet küldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek - tájékoztatott Tóth Pálné, a kórház szakszervezeti vezetője.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fenntartásában lévő miskolci Szent Ferenc Kórházat a régió és a megye lakossága mint tüdőgyógyintézeti és reumatológiai központot ismerte évtizedeken át, az intézmény stabilan gazdálkodott, gazdaságilag az ország legjobb tíz kórháza közé tartozik - tartalmazza a nyílt levél. Arra is kitér, hogy az előző kormányzati ciklusban két gyógyászati területet, a tüdőgyógyászatot és a reumatológiát elvették az intézménytől, 180 dolgozót bocsátottak el, és 240 úgynevezett aktív ágyat vesztettek el.

A megyei önkormányzat a legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy a kórházat - három másik megyei fenntartású gyógyintézménnyel együtt - integrálja a megyei kórházba. Ez ellen tiltakoznak a Szent Ferenc Kórház érdekvédelmi szervezetei, betegszervezetei, betegei, és arra kérik a miniszterelnököt, hogy vizsgáltassa felül ezt az "elhamarkodott, teljesen előkészítetlen, megalapozatlan" döntést, azért is, hogy a kórház dolgozói változatlan körülmények között továbbra is a betegek érdekeit szolgálhassák.

"A kormányprogram köntösébe bújva Miskolcon született egy Csiba-terv (Csiba Gábor a megyei kórház főigazgató főorvosa), egy ember kitalálta, hogy a megyei kórházhoz "csapják hozzá azt a négy kicsit" - Szikszó, Mezőkövesd, Izsófalva, Szent Ferenc -, amelyek hasonlóan jól működnek - olvasható a nyílt levélben.

A szakmai program azonban máig nem készült el, kidolgozásába az érintett intézmények vezetőit nem vonták be, s az, hogy mi lesz a betegek sorsa, úgy látszik, senkit nem érdekel, mindeközben pedig a dolgozók féltik állásukat és a betegeket - hangoztatja a nyílt levél.

Kása Miklós, a Szent Ferenc Kórház igazgató főorvosa az MTI-nek azt mondta: egyetért a dolgozókkal.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzatának fenntartásában lévő öt kórház 2491 ágyon biztosít fekvőbeteg-ellátást, és heti 6873 órában nyújt járóbeteg-szakellátást.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink