hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lesz gyógyszer a kórházakban a biológiai terápiákhoz

Miután a sajtó jelezte, hogy februártól komoly zavar várható a biológiai terápiák alkalmazásában, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szerdán egy közleménnyel igyekezett megnyugtatni a közönséget.

A minikrízis abból fakadt, hogy a biológiai terápiákhoz használt szereket februártól már nem lehet a patikákban kiváltani, azokhoz – hiába van valakinek  érvényes receptje  – már csak a 21 kijelölt kezelőcentrum valamelyikében férhet hozzá. Erről azonban  – mint a Népszabadság nyomán beszámoltunk róla – nem tájékoztatatták megfelelően a betegeket, s a kórházak is tanácstalanok voltak, nem tudván, hogyan kerülnek majd hozzájuk ezek a kifejezetten drága szerek. (Azon nem nagyon igyekeztek, hogy maguk szerezzék be azokat a gyógyszereket, amelyekből egy ember éves adagja többmillió forintba kerül.)

Ezt követően értesítette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a közönséget, hogy szerdán lefolytatta az egyes autoimmun kórképek kezelésére alkalmazott biológiai készítmények közbeszerzési eljárását.

Ennek következtében a szóbanforgó 9 biológiai gyógyszert - melyek a rheumatoid arthritis, a psoriasis, a crohn-betegség súlyosabb formáiban alkalmazott készítmények – a betegek  a felírás helyén, a kórházban kapják meg. Változás még, hogy február 1. után a 300 forintos dobozdíjat sem kell megfizetniük.

Az OEP közleménye utal arra, hogy ezzel garantálták a 6-7000 rászoruló zavartalan ellátását, az azonban nem derült ki, hogy a pénztár mekkora összeget takarít meg ezzel a beszerzési-elosztási módszerrel.

(forrás: OEP)
hirdetés

Könyveink