hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Ki a jó orvos?

A Magyar Narancsban megjelent publikáció szerzője a "100 legjobb magyar orvos listája" kapcsán néz egy kicsit a szavak mőgé. 

Kapcsolódó cikkek

Semmi értelme toplistát állítani a magyar orvosokról. De hogyan lehetne értelmesen értékelni orvosaink teljesítményét? – teszi fel a kérdést a Magyar Narancs publicistája.

A Harvard Medical School egyik orvosa megkérdezte kollégáit erről, és a következő válaszokat kapta, fontossági sorrendben: 1) empatikus 2) figyelmes hallgató (good listener) 3) törődő 4) szerény 5) kompetens 6) határozott 7) kíváncsi 8) együttműködő 9) szenvedélyes 10) jó megfigyelő. A szakmai hozzáértés itt is csak az ötödik a listán. Ha tényleg ezektől jó orvos a jó orvos, akkor lehet ezt mérni? Dehogy – írja a szerző.

Aztán itt a következő bökkenő – folytatja eszmefuttatását. Egy sürgősségi osztályon dolgozó orvostól ugyanazon kvalitásokat várjuk-e el, mint például egy radiológustól? Ha levegőért kapkodva, zöld fejjel, habzó szájjal bevisznek a kórházba, teszek rá, hogy dr. House egy arrogáns gyógyszerfüggő, nulla empátiás készséggel – csak az érdekel, hogy azonnal segítsen rajtam. Viszont ha a vérnyomásomat beállítani hivatott belgyógyász viselkedne House módjára, azt kikérném magamnak.

A magyarnarancs.hu-n további részleteket olvashat, a teljes cikk pedig a Magyar Narancs augusztus 18-án megjelent számában olvasható.

(forrás: Magyar Narancs)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés