hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Pótolták, amit a természet elmulasztott

A világon először sikeresen ültettek be mesterséges körülmények között, laboratóriumban növesztett hüvelyt négy fiatal lányba – számol be a The Lancet folyóirat alapján a NOL.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a nők egy ritka, a Mayer–Rokitansky–Küster–Hauser-szindrómáként ismert rendellenesség miatt vagina nélkül születtek – idézi fel a lap.

A beavatkozás idején, azaz 2006–2010-ben még a tízes éveikben járó érintettek a műtét után teljes értékű szexuális életről számoltak be.

A négy betegnél alkalmazott technikát az amerikai kutatók az 1990-es években fejlesztették ki és tökéletesítették – először nyulakon.

Anthony Atala kutatásvezető és kollégái először minden egyes páciens saját külső nemi szerveiből nyertek ki néhány sejtet, amiket laborban tenyésztettek, majd négy hét múltán egy biológiailag lebomló, minden alany számára egyedileg készített vázra helyezték. A kihívás az volt, miként érjék azt el, hogy a tenyésztett sejtállomány a beültetés után kapcsolatba lépjen a többi sejttel. További néhány hét múltán a sebészek egy csatornát hoztak létre a betegek medencéjében, és összevarrták a vázat a belső ivarszervekkel. Szinte rögtön elkezdtek kialakulni az erek és az idegek, az osztódó sejtek szöveteket hoztak létre.

Ez a váz hat héten keresztül segítette a hüvely kialakulását, majd lassan felszívódott, miközben már ott volt az új szerv. Az MRI és a belső vizsgálatok is megerősítették, hogy a hüvelyek felépítésükben és funkciójukban hasonlóak a természetes úton kifejlődöttekhezolvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés