hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Sertéseken gyakorolhatnak a magyar orvosok

Komoly gondot jelent a magyar orvosképzésben a nem kielégítő gyakorlati oktatás. A most átadott herceghalmi laboratórium ezen a problémán segít: az "emberorvosok" állatokon gyakorolhatnak, az állatorvosok humán-klinikai módszereket vehetnek át, írja a privatbankar.hu.

Felavatták a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet "George Berci" Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumát Herceghalmon. George Berci 91 éves, világhírű, magyar származású, Egyesült Államokban élő sebész. A laparoszkópia hazai elterjesztésében kiemelkedő szerepet játszó George Berci professzornak november 16-án a Semmelweis egyetem díszdoktori címet adományoz, írja a privatbankar.hu.

Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézettel együttműködve megvalósított projekt keretében egy olyan laboratórium áll az orvosok, állatorvosok rendelkezésre, ahol úgynevezett nagyállat-műtétek segítségével nyílik lehetőség a műtéti eljárások, az orvosi manuális készség fejlesztésére.

A nagyállat-műtétekre alkalmas laboratóriumban az orvosi, állatotvosi továbbképző tanfolyamok szervezése mellett lehetőséget biztosítanak a manuális szakmák mindennapi művelése során felmerülő problémák kutatásának, a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközpark kifejlesztésére, illetve a már kifejlesztett eszközök és módszerek preklinikai vizsgálatára. A laboratórium és az ÁTK közös hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési programokat kíván indítani az orvosi és mezőgazdasági tudományágak fejlesztésére.

A humán sebészetben az egyik legfontosabb, viszonylag alacsonyabb költségű kísérleti állat a sertés, amelyet az emberhez sok szempontból hasonló fiziológiai és anatómiai tulajdonságai teszik erre alkalmassá. Az ÁTK 100 kocás kísérleti sertéstelepéről az egész év során folyamatosan tudja biztosítani a kísérleti állatokat a Műtéttani Intézet számára, írja a lap.

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés