2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Globális vészhelyzet a zikavírus miatt

Globális vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt a WHO. Az Egészségügyi Világszervezet hétfői bejelentése nyomán a járványos térségen kívül eső államokat is arra szólíthatják fel, hogy különféle intézkedéseket vezessenek be a kórokozó vagy a vírushordozó további terjedésének megakadályozására. Utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

Az Egészségügyi Világszervezet által kihirdetett globális egészségügyi vészhelyzet elsősorban összehangolt nemzetközi intézkedéssorozatot jelent a vírus terjedésének mérséklésére, mondta a szervezet magyarországi irodavezetője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. Pusztai Zsófia közölte: az ilyen vészhelyzet elrendelésekor operatív forgatókönyvet állítanak fel, elkülönítenek költségvetési forrásokat, fejlesztik a járványügyi védelmet és megelőző lépéseket tesznek. Példaként említette, hogy a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodásához szükséges körülményeket igyekeznek megszüntetni, illetve környezetbarát szúnyogirtásokat végeznek, annál is inkább, mert egyelőre csak a szúnyogok terjesztik a vírust, az emberről emberre nem terjed.

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus. A szakértő szerint Európában sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak, ezért a kontinensen nem kell tartani a vírus terjedésétől.

Az amerikai kontinensen viszont a WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma. A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink