2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Libéria katasztrofálisan kezeli az Ebolát

Libériában már 80 ezer embert karanténba zártak az Ebola terjedése miatt, de a kormány olyan bénán kommunikál, hogy sokan azt sem tudják, miért kerültek vesztegzár alá, közli az ATV.

Akik tudják, azok közül sokan azt hiszik, hogy a kormány trükkje a járvány, ezért fosztogatják az egészségügyi központokat, vagy próbálnak kitörni a karanténból. A kormány katonák és könnygáz bevetésével igyekszik a rendet fenntartani, de alapvető felvilágosításra már nem futja: tízezreknek fogalmuk sincs, hogyan terjed a járvány, közli az atv.hu.

Az FP szerint a karantén-projekt kezdetektől fogva kudarcra volt ítélve. A buktatók a nyomortelep puszta mérete és lakossága voltak. A kiközösített település lakossága Libéria legösszetettebb közösségeiből – a 2003-ban véget ért brutális libériai polgárháború egykori harcosaiból, marginalizálódott fiatalokból, valamint bevándorlókból áll. A karanténhoz a hatóságok nem kérték sem a lakosság sem a kormányt segítő egészségügyi szervezetek hozzájárulását és támogatását.

Sierra Leonéban már a harmadik orvos esett az Ebola-járvány áldozatául - közölte szerdán a nyugat-afrikai ország egyik kormányzati tisztségviselője. A szerdán elhunyt Sahr Rogers doktor a Sierra Leone keleti részén fekvő Kenema kórházában dolgozott. Korábban két másik Sierra Leone-i orvos halt bele a betegségbe, egyikük ugyancsak Kenemában kezelt ebolás betegeket.

Rogers halála csapást jelent a Sierra Leone-i egészségügyre, ahol százezer lakosra csupán két orvos jut. (Összehasonlításképpen: az Egyesült Államokban százezer emberre 245 egészségügyi szakember jut.)

A teljes anyag

(forrás: ATV)

cimkék

hirdetés

Könyveink