2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Szezonális veszélyek

Dr. Boross György sok éves baleseti sebészeti tapasztalatát hasznosítva írta meg az mno.hu-ra, hogy melyik évszakban milyen veszélyek fenyegetik aaz embert. 

Kapcsolódó cikkek

Ősszel a szüret, kerti munkák közben gyakori a vágott, szúrt sérülés, bent maradt idegen testtel, szálkával. Télen az elcsúszás, elesés következtében törést, ficamot szenvedhetünk, ugyanez megtörténhet a sí- vagy szánkópályán is. Akár felső, akár alsó végtagi a sérülés, néha elég a gipszelés, külső rögzítés, de sokszor csak műtéttel lehet helyreállítani az eredeti helyzetet – írja a traumatológus szakorvos az mno.hu–n.

Tavasszal jön a jó idő, kerti munkák, sportolás, túrázás – mindenki örül, hogy végre a szabadban lehet. A kertben nemcsak a metszőolló okozhat sérülést, nagyon gyakori a sövény- vagy fűnyíró okozta láb- és – a gép késének tisztításakor – a kézsérülés. Enyhe esetben „csak” vágásról van szó, durvább sérüléskor egy vagy több ujj amputációja lehet a dolog vége. A barkácsolásnál úgyszintén figyelni kell, mert például a körfűrész is csúnya dolgokat tud művelni. Nyáron például ha cipő nélkül rohangászunk, rándulás, törés és talpi szúrt vagy vágott sérülés lehet az eredmény. Strandszezonban a fejesugrás is komoly gerincsérülést okozhat, amely akár halálos is lehet –  merít tapasztalataiból Boross György

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink