hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Aki kávézik, tovább él?

A kávéivás hozzájárul az egészséghez, mi több, valamivel tovább élnek a fekete nedű szerelmesei – derült ki a többi közt a témában elkészült eddigi legnagyobb tanulmány eredményeiből.

A 402 ezer ember adatainak elemzéséből összeállt tanulmány szerint a koffeintartalmú és a koffeinmentes kávé is előnyös hatású.

Számos olyan vegyület van a kávéban, amely hozzájárulhat az ital előnyös hatásaihoz, így antioxidánsok és olyan anyagok, amelyek segítik a rák megelőzését, de maga a koffein nincs ezek között.

A tanulmány 1995-ben kezdődött 50 és 71 év közötti amerikaiak bevonásával, akik mindannyian a Nyugdíjasok Amerikai Szövetségének (AARP, American Association of Retired Persons) tagjai voltak. A 402 ezer résztvevő közül 42 ezren nem ittak kávét, mintegy 15 ezren pedig nagyon sokat, naponta legalább hat csészével. A legtöbben 2-3 csésze kávét fogyasztottak naponta.

2008-ra 52 ezer ember halt meg a felmérésbe bevont emberek közül. Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy az átlagos 2-3 csésze kávét fogyasztó férfiak 10 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a kávét nem ivók, míg a nőknél 13 százalék volt a különbség.

Neal Freedman kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa kiemelte, hogy eredményeik nem ok-okozati kapcsolatot tárnak fel a kávéivás és az egészség között, hiszen ezek a felmérések csupán az emberek megfigyelésén alapulnak.

A tanulmányt a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban tették közzé.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés