hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Agyalnak

Az Emberi Agy Program (HBP)  állásáról számol be az MTA honlapja, amikor idézi a svájci Sean Hill professzornak, a Blue Brain Project neuroinformatikai társigazgatójának előadását a budapesti World Science Forumról.

A 2013-ban indult Human Brain Project (Emberi Agy Program, HBP) olyan ambiciózus kezdeményezés, amelynek célja a teljes emberi agy szimulációja egy szuperkomputerben – emlékeztetnek a honlapon. A programban huszonnégy ország száztizenkét egyeteme, kutatóintézete vesz részt – Magyarországról az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet a partnerintézmény. A kutatók remélik, hogy ily módon sikerül jobban megérteni az agy működését és az agyat érintő betegségek természetét, valamint elősegítik a számítógépes technika előrehaladását is.

Az Európai Bizottság által támogatott tízéves program feladata hat információ- és kommunikációtechnológiai (ICT) platform kifejlesztése, amelyek a program alátámasztására szolgáló hat nagyobb kutatási terület – a neuroinformatikától és neurorobotikától kezdve a nagyteljesítményű számítástechnikáig és orvosi informatikáig – adataihoz nyújt hozzáférést az idegkutatók számára.

Sean Hill előadásában hangsúlyozta, hogy a Human Brain Project nem egy adatlétrehozó, hanem egy adatgyűjtő és adatintegrációs program. A HBP által fejlesztés alatt álló ICT platformokon az idegkutatók megtalálhatják majd a legfrissebb kutatási adatokat, kereshetnek az adatok között, kapcsolatokat tárhatnak fel az adatok között és ezeket összevethetik a saját kutatási eredményeikkel.

A platformok egyike a neuroinformatikai platform, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson az adatok rendezéséhez, és hozzáférhetővé tegye az adatokat, sőt a kutatók képesek lesznek saját modelleket építeni a felhasználásával.

„Ha meg akarok érteni egy adott agyi struktúrát – például meg akarom építeni a talamusz modelljét –, akkor ezeken a platformokon megtalálhatom majd az ehhez szükséges adatokat. Ezen kívül el lehet itt végezni a modell validálását, sőt akár mondjuk egy virtuális közvetítővel is összekapcsolható, szimulált szenzoros bemenettel és motoros kimenettel. Így az idegtudós kap egy olyan eszközt, amelynek segítségével igazán megértheti ezen agyterület funkcióját adott körülmények között” – idézik Hill előadását az mta.hu-n.

 

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink