hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Különleges labort kaptak a veszélyes vírusok

Közép-Európa egyik legkorszerűbb virológiai laboratóriuma működik a pécsi egyetem új természettudományi kutatóközpontjában. A Magyarországon előforduló magas fertőzőképességű kórokozók mellett alkalmas a behurcolt egzotikus vírusok kimutatására és vizsgálatára is.

A pénteken bemutatott és mintegy 150 millió forintból kialakított, különleges biztonsági berendezésekkel és egyedülálló műszerparkkal felszerelt helyiségben  a Pécsi Tudományegyetem Biológiai Intézetének munkatársai dolgoznak. Fő kutatási témájuk az állatokról emberre terjedő vírusok okozta megbetegedések, az úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ilyenek a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a nyugat-nílusi láz, vagy a kevésbé ismert, de igen súlyos fertőzéseket okozó hantavírusok.

A környezeti tényezők és az emberi élettér megváltozásával az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek. A pécsi kutatók a laboratóriumnak is köszönhetően azonban képesek az ismert és az új kórokozók kimutatására, gyakoriságuk felmérésére, genetikai állományuk részletes jellemzésére, a vírusfertőzés mechanizmusának pontosabb megismerésére is. A gyakorló orvosakkal való folyamatos kapcsolattartás révén pedig lehetőség nyílik a vírusfertőzések klinikai jellemezőinek megfigyelésére.

Odabent

Jakab Ferenc egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a laboratórium működése az ott alkalmazott különleges biztonsági rendszer okán veszélytelen a külvilágra. Példaként említette, hogy a légtechnikai berendezések a ki- és a bemenő levegőből még a baktériumokat is kiszűrik, a helyiségben használt vizet pedig hőkezelésnek vetik alá.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink