hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

2017: Kossuth Zsuzsanna emlékév

Születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) Kossuth Zsuzsanna emlékévet hirdetett 2017-ben.

Kossuth Zsuzsanna egykor a harctéri sebesültek ápolására újonnan létrehozott Országos Főápolónői Hivatal vezetőjeként fejlesztette annak a hivatásnak az alapjait, amit ma ápolásként ismerünk. E cselekedete azért is kiemelkedő jelentőségű, mivel a világ által is elismert Florence Nightingalet megelőzve szervezett keretek között foglalkozott az ápolás ügyével, mégpedig számtalan önkéntes bevonásával. Életműve maradandó. Az ő tiszteletére nyilvánította a Magyar Országgyűlés – a MÁE kezdeményezésére – Kossuth Zsuzsanna születésének napját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává.

De mi is az az ápolás, és kik is az ápolók? Manapság, habár jól ismert a fogalom, mégis kevéssé ismerjük e fontos hivatást. Az európai Uniós direktívák szerint ma az lehet regisztrált ápoló, aki 4600 órás képzés keretén belül 50-50 százalék elméleti és gyakorlati arányban a tananyagot elsajátítja, és erről vizsgát tesz. Munkájukat sokszor nehéz körülmények között, anyagilag sem kellően megbecsülve végzik, mégis ebből az általuk ápolt betegek keveset érzékelnek. Kossuth Zsuzsanna emléke és az általa létrehozott hivatás mind jobb megismerése mellett a szervezők a mai, hazai ápolási hivatásra és az abban résztvevőkre is rá kívánják irányítani a figyelmet, az egész éven át tartó Kossuth Zsuzsanna emlékévvel. 2017-ben emléktáblákat helyeznek el és avatnak, pályázatot hirdetnek és konferenciát szerveznek, valamint országszerte számos tudományos és egyéb programmal emlékeznek majd meg születésének 200. évfordulójáról, a MÁE ezen kívül különböző programokkal, projektekkel, kommunikációs anyagokkal kívánja felhívni a közvélemény figyelmét az ápolás és ápolók fontosságára, Kossuth Zsuzsanna életútján, munkáján és örökségén keresztül.

(forrás: Magyar Ápolási Egyesület)
hirdetés

Könyveink