hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

"Most van lehetőség a krónikus ellátásban paradigmaváltásra"

Kedvező a pillanat a tartós ápolásra, gondozásra szoruló emberek ellátásának átalakítására, jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára egy pénteki konferencián.

Rétvári Bence azt mondta: a tartós ápolásra, gondozásra szoruló emberek ellátásának kérdése évtizedek óta "terebélyesedő probléma". Ellátásuk benne van az egészségügyi és a szociális ellátás rendszerében, de vannak átfedések, párhuzamosságok. A szociális területen szélesebb körű ellátást kapnak a rászorulók, fizikai, mentális segítséget, személyes gondoskodást, az egészségügyi ellátórendszerben pedig egészségügyi-orvosi-medikális közszolgáltatást.

Mint közölte, most kedvező a pillanat a rendszer átalakítására, mert az egészségügy és a szociális terület is többletforrásokkal gazdálkodhat jövőre.  Jelezte: a pénteki konferencia az ágazatok, ágazati irányítók, ágazatban dolgozók és ellátottak párbeszédének kezdete a rendszer átalakításáról. Az átalakításnak vannak sarokpontjai, garanciái, például az, hogy aki most ingyenes ellátásban részesül, az az átalakítás után is ingyen juthasson hozzá, és aki ilyen intézményekben dolgozik, annak az illetménye ne csökkenjen az átalakítás után.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szintén azt hangsúlyozta, hogy most van lehetőség a krónikus ellátásban paradigmaváltásra.  Szólt arról is, a kórházban töltött napok számát tekintve Magyarország az egyetlen, ahol nem csökkent ez a szám, hanem nőtt. A fejlett országokban ugyanis a krónikus ellátást nem az egészségügyi ellátórendszer részeként nyújtják, hanem a szociális ellátórendszerben. Az a kérdés, "mikor lesz elég bátorságunk ahhoz, ezt a paradigmaváltást megléphessük", mondta, hozzátéve: most először érzik azt, hogy a bővülő költségvetés mellett ezt a lépést meg lehet tenni.

Mint hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy megszüntetnek ágyakat, feladatellátást vagy bármit is átadnak a szociális ágazatba. Arról beszélnek, hogy létre kell hozni valamit, ami korábban itt nem létezett, és ennek a szociális ellátórendszeren belül kell létrejönnie.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink