hirdetés
2014. szeptember. 16., kedd - Edit.
hirdetés

A betegek fizetik az orvosok béremelését

Ugyan az egészségügyben régóta várt és legalább részben teljesített béremelés politikai babérjait már learatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azt elmulasztották megemlíteni, hogy a fedezésére egyetlen fillér többletpénz sem került a kasszába, írja a hvg.hu.

A kormány döntött, hogy plusz forrást kap az alapellátás – így szól a kormányzati portál múlt heti híre. A múlt hét pénteki Magyar Közlönyből az is kiolvasható, hogy a „plusz pénz” előteremtéséhez kissé átrendezték az Egészségbiztosítási Alap ez évre szóló előirányzatát.

A kormányrendelet újabb 5 milliárd forint „felesleget” talált a fekvő- és járóbeteg-ellátásra szánt idei költségvetésben, amit átcsoportosított. Július végén is pontosan így talált a kormány fedezetet az egészségügyi dolgozók bérkiegészítésére – akkor 28 milliárd forintot csaptak le a szakellátások büdzséjéből. Így az eredetileg tervezettnél összesen 34 milliárd forinttal kevesebből gazdálkodhatnak a kórházak és rendelők.

A kormányrendelet azt is világossá teszi, hogy az egészségügyi intézmények két hullámban – januárban, majd májusban – megejtett államosítása, az intézményi struktúra átalakítása (értsd 2 ezer kórházi ágy megszüntetése, egyes kórházakban az aktív ellátás krónikussá konvertálása) 6,3 milliárd forintba került. Ezt a költséget tehát nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma fizeti, hanem az egészségbiztosító állja. Mégpedig abból az összegből, amelyet a tavaly év végi szokásos kasszasöprés után fizetett ki az intézményeknek konszolidáció címén. Utóbb, áprilisban ezt a pénzt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal mindazoktól az intézményektől visszaszedte, amelyek nem voltak eladósodva. Vagyis a takarékosan gazdálkodók hozták össze az államosításra valót.

A teljes cikk

Gáti Júlia
a szerző cikkei

(forrás: hvg.hu )
hirdetés
Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

„Egy cunami méretű technológiai változáshullám tart felénk és senki sincs rá felkészülve. Ha így ér minket, az orvoslásból egy pusztán üzleti alapú, személyes interakciótól mentes szolgáltatást fog faragni...”

"Nincsenek olyan anyagok, amelyeket 'ki kell hajtani', nincsenek tele a sejtjeink felesleges 'salakanyagokkal'..."

Vékony, energikus, ötven körüli, nemdohányzó - a koleszterinszintje nem volt annyira drámai. Ilyen esetekben nem lövök azonnal sztatinnal.