hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

A cukorbetegségre hajlamosaknak érdemes kávézniuk

A rendszeres kávé-, koffeinmentes kávé- vagy teaivás csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, de ez nem magyarázható kizárólag a koffein hatásával.
Egy korábbi metaanalízis már kimutatta, hogy a kávéfogyasztás csökkenti a cukorbetegség valószínűségét, de azóta az ezzel kapcsolatos kutatások száma megkétszereződött. Ezért volt érdemes Rachel Huxley-nak a Sydney-i Egyetem munkatársának és kollégáinak ismét megvizsgálni ezt a kérdést. Eredményeiket az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában közölték, és az EurekAlert számolt be róluk.
 
Metaanalízisükben 18, 1966 és 2009 között végzett, kávéivással kapcsolatos kutatást tekintettek át, amelyeknek összesen 457 922 résztvevője volt. Ezen kívül hat kutatás, összesen 225 516 emberben foglalkozott a koffeinmentes kávé hatásával, és hét kutatásban, összesen 286 701 személyben vizsgálták a teaivás és a cukorbetegség kapcsolatát. A szerzők ezeket a vizsgálatokat is elemezték.
 
A kutatások együttes elemzése azt mutatta ki, hogy minden adag kávé 7 százalékkal csökkentette a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét. Azokban, akik napi 3–4 adag kávét ittak, mintegy 25 százalékkal kisebb volt a kockázat, mint a napi 0–2 adagot fogyasztókban.  A koffeinmentes kávé hatása is hasonló mértékű volt: a napi 3–4 csészénél többet ivókban 33 százalékkal volt kisebb a cukorbetegség veszélye, mint azokban, akik egyáltalán nem fogyasztottak koffeinmentes kávét. A tea esetében napi 3–4 csészénél több 20 százalékkal kisebb cukorbetegség-kockázatot eredményezett, mint amekkorát a teát nem ivókban tapasztaltak.
 
„Az a tény, hogy a kimutatott hatások nem függtek az olyan zavaró változóktól, amelyek elvileg befolyásolhatták volna az eredményeket, azt jelzi, hogy közvetlen biológiai hatástól lehet szó” – mondták a közlemény szerzői. Mivel a diabéteszre gyakorolt hatás a koffeinmentes kávé esetében is kimutatható volt, nyilvánvalónak látszik, hogy nem csupán a koffeinnek van szerepe benne. A szerzők szerint szóba jöhet a magnézium, az antioxidáns hatású lignánok vagy a klorogénsav hatása.
 
Ha sikerül azonosítani majd, hogy az italok mely összetevője felelős a hatásért, megnyílhatna az út olyan gyógyszerek kifejlesztése előtt, amelyeket érdemes lenne szedniük a cukorbetegségre hajlamos személyeknek.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés